Wat is een pretecho? 


Bij een echografie worden met behulp van een transducer geluidsgolven in de buik gestuurd en terug opgevangen. Het vruchtwater is een uitstekende geleider van deze geluidsgolven. Hierdoor is het mogelijk om mooie scherpe aflijningen te krijgen tussen de punten waar weefsel zit en waar niets zit. Er kan dus door de computer een reconstructie berekend worden aan de hand van deze beelden en dus een structuur afgebeeld worden. Dit kan een voetje, een handje, een gezichtje of jouw volledige baby zijn die op deze manier in beeld gebracht kan worden. 
Een pretechografie gaat dan weer meer over het DOEL van de echografie. De techniek is dus exact hetzelfde, het doel is compleet anders: namelijk niet medisch. Het gaat meer om het verzamelen van mooie eenmalige herinneringen. Het gaat over het contact leggen met de baby, een affectieve relatie ontwikkelen of het allemaal even realistisch maken dat er straks een baby komt.
Een pretecho is dus NIET medisch geladen en kan dus op geen enkele manier een medische controle vervangen. We gebruiken de volledige tijd om te kijken wat jouw baby daarbinnen uitspookt, wat hij/zij laat zien en om de beste beelden te verzamelen.

Wat is de ideale periode voor een pretecho?

Er zijn verschillende ideale periodes afhankelijk van wat je verwachtingen zijn:
Een geruststellende 2D-echo kan vanaf 6 weken tot 40 weken.
Wil je graag je kindje in zijn geheel zien, dan kom je beter in het begin van de zwangerschap ( tussen 12 en 16 weken ). Het gezichtje is op dat moment nog heel onherkenbaar, omdat een baby'tje pas vanaf 20 weken babyvet aan maakt. Wil je graag het gezichtje zien om te kijken of je al bepaalde trekjes herkent, dan kom je best tussen 28 a 32 weken. Twijfel je? Vraag het ons gerust !

Kan ik iets doen om de echo beter te laten lukken?

De beelden die we krijgen hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de zwangerschapsduur, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta, de dikte van de buikwand en natuurlijk de medewerking van de baby een hele grote rol. Hier hebben we heel weinig invloed op. 
Gelukkig zijn er wel wat trucjes om toch beter beeld te verkrijgen. Deze passen we zo goed mogelijk toe op de moment zelf. 
Wat je op voorhand kan doen is geen olie/lotion smeren op jouw buik op de dag van de echo. Normale hydratatie van jezelf : 1,5 a 2L water per dag drinken. Bij echo's vroeg in de zwangerschap (<12 weken) kan een volle blaas zeker helpen om een beter beeld te verkrijgen.

wanneer moet ik een afspraak maken?

Je plant best jouw afspraak zo vroeg mogelijk in de zwangerschap al in. Zo heb je de meeste keuze om een ideaal vrij moment te vinden in jouw en onze agenda. Er kunnen pretecho's 's avonds door gaan, maar deze zitten wat sneller vol.

Kunnen er ook mooie beelden gemaakt worden bij een tweelingzwangerschap?

Bij een tweelingzwangerschap is het zeker mogelijk om mooie beelden te maken. We hebben wel vaak iets meer tijd nodig, omdat elke baby in beeld krijgen vaak een dubbele uitdaging is. Ook de ideale periode is ietsje anders. Dit is rond 23 a 25 weken zwangerschap zodat er nog iets meer plaats is in de buik. 
Bij een tweelingzwangerschap is het ook heel fijn om heel vroeg in de zwangerschap te komen. Zo kan je beide baby's nog in beeld krijgen. 

Vanaf wanneer kunnen jullie het geslachtje zien?

Het geslachtje van jouw baby is te zien vanaf 13 weken zwangerschap. Natuurlijk weten heel veel ouders nu al via de NIPT wat het geslachtje van jullie baby wordt, maar toch is het nog altijd fijn om dit even via een echografie bevestigd te zien. Hiervoor kan je een 2D moment boeken.

Wat staat er op de USB-Stick die we krijgen aan het einde van de sessie?

Elke keer we een leuk beeldje te zien krijgen, slaan we dit op. Ook leuke stukjes film, bv een geeuwtje, handjes die even voor het gezichtje komen, voetjes waarvan de teentjes even gestrekt worden, enz... worden opgeslagen. Op het einde van de sessie zetten we al deze foto's en filmpjes op de USB.

Wat gebeurt er als mijn baby niet goed ligt?

Als jouw baby'tje niet goed ligt, gaan we kijken welk beeldmateriaal we toch hebben kunnen verzamelen. Wij stoppen niet na 2 minuten, maar proberen toch die paar glimpen die jouw baby soms maar laat zien te pakken te krijgen. We halen onze grote trukendoos boven om het beste resultaat naar boven te halen. Maar als blijkt dat jouw baby dan alsnog niet heeft mee gewerkt, gaan we kijken naar een mogelijkheid om de sessie op een later moment te herhalen.

Wat is het verschil tussen 2D, 3D, 4D en HD Live? 

2D beelden zijn de zwart-wit beelden die je het meest bij de gynaecoloog ziet. Hierop kunnen zij het best kijken of jouw baby medisch in orde is. 3D beelden worden gegenereerd door de computer. De computer berekent de gegevens van enkele 2D beelden en maakt hiermee een herkenbaar 3D beeld. 4D is de naam die men gebruikt voor bewegende 3D beelden. De tijd is de 4e dimensie in dit geval. Je krijgt dus als het ware verschillende gegenereerde 3D beelden na elkaar te zien. De refresh-rate van deze beelden hangt af van de kwaliteit van het toestel. De refresh-rate bepaalt dus de vloeiendheid van jouw beelden. 
HD Live is een nieuwere factor in de wereld van de echografie. Hierbij is het mogelijk om nog extra effecten te genereren zoals lichtinval, een andere huidtextuur, andere vulling van de beelden, wegvallen van artefacten ( kleine dingen die er eigenlijk niet zijn ) enz. 
We vertekken tijdens een sessie altijd van 2D-beeld, daarna gaan we leuke 3D beelden zoeken en als dat allemaal mooi scherp is, kunnen we overschakelen naar HD Live. Je gaat dus alle technieken tegen komen in een sessie. 
Alle mooie beeldjes en leuke stukjes film worden opgeslagen en die krijg je allemaal mee op meegeleverde een USB-stick.

Is een pretecho veilig?


Daarnaast is er het aspect van de verwachtingen. Pretechografie is NIET medisch geladen. Dit wil zeggen dat er niet gekeken wordt naar de medische ontwikkeling van jouw kindje. Er wordt niet beoordeeld over jouw zwangerschap of deze goed verloopt. Er worden geen afmetingen genomen tijdens een pretecho. De bedoeling is echt om mooie beelden als herinnering te verzamelen. Een pretecho kan dus geen medische controle bij de gynaecoloog, huisarts of bij de vroedvrouw vervangen! Er zijn verschillende aspecten aan een echografie. 
Enerzijds heb je de gebruikte techniek. Dit zijn geluidsgolven en geen stralen zoals bij andere medische beeldvorming en zoals vaak gedacht wordt. Geluidsgolven worden al tientallen jaren gebruikt en zolang er volgens de ALARA principes gewerkt wordt heeft dit geen schadelijke gevolgen voor jouw baby. Het is dus belangrijk dat jouw echoscopist wel een opleiding genoten heeft, zodat deze weet met welke principes zeker rekening te houden. 
Anderszijds is het ook belangrijk dat een echoscopist een echografie juist kan interpreteren. Indien er dingen gezien worden zonder hier echt kennis van te hebben kan dit een grote psychologische impact hebben op de zwangerschap en zelfs eventueel de bevalling. Daarom is het belangrijk dat ook een echoscopist die een pretecho doet toch zeker een goede opleiding genoten heeft.